Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 31 sierpnia 2016

Awokado - warto wiedzieć

Awokado to owoc pochodzący z Meksyku. Jest uprawiane w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego.
Pomimo, że zawiera dużo kalorii (aż 160 kcal w 100 g), są to kalorie pełne wartości odżywczych.
Awokado jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6 i kwasu foliowego), wit. C, beta karotenu, wit. E i K oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty.
Tłuszcze zawarte w awokado to kwasy omega-3, które korzystnie wypływają na układ krążenia i serce. Pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.

Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że awokado polecane jest kobietom w ciąży. Kwas foliowy bierze również udział w produkcji czerwonych krwinek. Awokado dostarcza dużych ilości potasu, a więc pomaga utrzymać równowagę wodno - elektrolitową organizmu.
Ważnym składnikiem awokado jest luteina - karotenoid, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroniący oczy przed uszkodzeniami przez wolne rodniki.

źródło: p.Feniks
Składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. Powinny więc po nie sięgać osoby z problemami z układem pokarmowym.
W Polsce Awokado wciąż jest mało popularne. Przede wszystkim ze względu na jego wysoką cenę. Pomimo tego warto je włączyć do swojego jadłospisu – proponuję smaczną pastę do kanapek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz