W tej części
mojego bloga będę zamieszczać informacje o produktach, których używam w swojej
kuchni. Warto jest wiedzieć jak one wpływają na nasz organizm i dlaczego dobrze
jest po nie sięgać. Jedzenie jest przecież nie tylko po to żeby zaspokajać
głód, ale przede wszystkim dlatego, żeby utrzymywać nas z zdrowiu i dodawać
energii. Poza tym możemy z niego czerpać wiele przyjemności J
zakwaszenie organizmu - kliknij by zobaczyć
Obecnie coraz częściej mówi się o zakwaszeniu organizmu. Co to jest i dlaczego może być dla nas szkodliwe spróbuję wyjaś....
Botwinka - ciekawostki - kliknij by zobaczyć
Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Polecana jest osobom dbającym o sylwetkę – 100 g botwinki ma jedynie 20 kcal J. Ponadto zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz że....
Cukinia - ciekawostki
Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która pochodzi ze słonecznych Włoch. Istnieje kilka jej rodzajów, różniących się kształtem, kolorem i oczywiście smakiem. Najcenniejszą i najsmaczniejszą częścią rośliny są jadalne owoce o wydłużonym, nieco przypominającym maczugę kształcie i ciemnozielonej, żółtej lub pomarańczowej skórce. Jadalne sią również kwiaty cukinii J....
zakwaszenie organizmu - kliknij by zobaczyć
Obecnie coraz częściej mówi się o zakwaszeniu organizmu. Co to jest i dlaczego może być dla nas szkodliwe spróbuję wyjaś....
Botwinka - ciekawostki - kliknij by zobaczyć
Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Polecana jest osobom dbającym o sylwetkę – 100 g botwinki ma jedynie 20 kcal J. Ponadto zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz że....
Cukinia - ciekawostki
Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która pochodzi ze słonecznych Włoch. Istnieje kilka jej rodzajów, różniących się kształtem, kolorem i oczywiście smakiem. Najcenniejszą i najsmaczniejszą częścią rośliny są jadalne owoce o wydłużonym, nieco przypominającym maczugę kształcie i ciemnozielonej, żółtej lub pomarańczowej skórce. Jadalne sią również kwiaty cukinii J....
Chia - ciekawostki
Chia, czyli szałwia hiszpańska to małe czarne nasiona, które należą do tej samej rodziny co mięta i melisa. Roślina ta rośnie naturalnie w Ameryce Południowej.
Mimo małych rozmiarów nasiona chia są jednym z najbogatszym w wartościowe składniki odżywcze, jedz....Szpinak - ciekawostki
Szpinak od dawna znany jest ze względu na swojewłaściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest mnóstwo.
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane i przemęczone, ponieważ jest on również źródłem mag....
Jagody - ciekawostki
Lipiec to miesiąc jagód. Staram się, żeby przynajmniej kilka razy zagościły one na moim stole. Owoce te już przez nasz prababki były uważane za cudowny lek, który zwalcza wiele chorób. Nawet Indianie wierzyli w cudowną moc borówki. W czasach, kie.....
Jarmuż - ciekawostki
Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. W Polsce jest ciągle niedoceniany jako warzywo, a naprawdę warto po niego sięgać. Jego wartości odżyw....
Seler naciowy
Seler naciowy znany był już w starożytności. Ze względu na to, że jest niskokaloryczny (tylko 5 - 7 kcal w 100 g), zyskał dużą popularność również na naszych stołach. Jest cennym źródłem wielu witamin i mikroelementów. Jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytru....
Arbuz
Arbuz pochodzi z Afryki Południowej i jest zaliczany do rodziny dyniowatych. W 92 % składa się z wody. Ponadto zawiera niewielką ilość witamin i soli mineralnych. Odznacza się dużą zawartością przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia i ha....
Jajka
Jajka zajmują ważne miejsce w odżywianiu już od czasów prehistorycznych. Wykorzystujemy je jako składnik wielu dań, ale również jako samodzielny posiłek. Są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego przez organizm bia.....
Dlaczego warto jeść Pomidory
Pomidory są superzdrowe ! To prawdziwa bomba witaminowa. Zjedzenie jednego dużego pomidora pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dzięki zawartości tej witaminy wzmacniają naczynia krwionośne i chr.....
Awokado to owoc pochodzący z Meksyku. Jest uprawiane w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego.
Pomimo, że zawiera dużo kalorii (aż 160 kcal w 100 g), są to kalorie pełne wartości odżywczych.
Pomimo, że zawiera dużo kalorii (aż 160 kcal w 100 g), są to kalorie pełne wartości odżywczych.
Awokado jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6 i kwasu foliowego), wit. C, beta karotenu, wit. E i K oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitost......
Dynia jeszcze kilka lat temu była w Polsce mało popularna. Od pewnego czasu się to zmienia i możemy dostać w sklepach różne odmiany tego warzywa.
Dynia bogata jest w witaminy i mikroelementy. Na szczególną uwagę zasługuje cynk, którego dynia ma sporo. Minerał ten szczególnie polecany jest mężczyznom, ponieważ chroni przed chorobami prostaty i wpływa na płodność. Kobietom cynk poprawia wygląd skóry i włosów.
Ponadto dy.....
Kasza jaglana
Jest to najstarsza z kasz i … jedna z moich najbardziej ulubionych :) Wytwarzana jest z prosa, które było uprawiane już w epoce neolitu.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Osoby z nietolerancją glutenu czy pszenicy mogą ją bez wahania jeść. Ma ona również właściwości anty.....
Kasza manna
Kasza manna powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy.
Jest bogatym źródłem witaminy B1, B2, PP, B6 oraz kwasu foliowego. Ponadto zawiera potas, żelazo i magnez. Wśród wszystkich kasz zawiera największą ilość jodu.
Jedną z głównych zalet ka.....
Kasza gryczana
Kasza gryczana nie zalicza się do zbóż – jest wytwarzana z gryki. W Polsce pojawiła się ok. XIV wieku. Na naszych stołach pojawia się najczęściej jako dodatek do mięs. Doskonale smakuje również w daniach wegetariańskich.
Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także unikatowych aminokwasów – lizyny i tryptofanu, których nasz organizm sam nie wytwarza. Liz.....
Kasza bulgur
Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Najbardziej popularna jest w kuchni Tureckiej. Ze wszystkich kasz pszenicznych charakteryzuje ją największa zawartość błonnika. Posiada go dwa razy więcej niż kuskus. Dzięki temu obniża poz.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz