Makaron z kurkami
To proste
danie, łatwe do przygotowania w niecałe pół godziny. Ale jest niezwykle
aromatyczne, smaczne i sycące. Przygotuję je dzisiaj, dopóki jeszcze są świeże
kurki.
Składniki:
- ½ paczki makaronu świderki,
- 40 dag kurek,
- 5 dag parmezanu,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kubek śmietany kremówki,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 łyżki szczypiorku.

Przygotowanie:
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (al dente).
- Cebulę posiekać.
- Kurki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.
- Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, kurki i posiekane listki tymianku. Smażyć ok. 3 minuty.
- Następnie wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i zagotować.
- Makaron polać kurkami z sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i tartym parmezanem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz