Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

środa, 24 sierpnia 2016

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

To proste danie, łatwe do przygotowania w niecałe pół godziny. Ale jest niezwykle aromatyczne, smaczne i sycące. Przygotuję je dzisiaj, dopóki jeszcze są świeże kurki.

Składniki:
  • ½ paczki makaronu świderki,
  • 40 dag kurek,
  • 5 dag parmezanu,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kubek śmietany kremówki,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 łyżki szczypiorku.


Przygotowanie:
  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (al dente).
  • Cebulę posiekać.
  • Kurki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.
  • Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, kurki i posiekane listki tymianku.  Smażyć ok. 3 minuty.
  • Następnie wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i zagotować.
  • Makaron  polać kurkami z sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i tartym parmezanem.















                                    Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz