Krupnik na żołądkach
Smak żołądków drobiowych
pamiętam z dzieciństwa. Kiedy sklepy świeciły pustkami, często gościły na
naszych stołach. Teraz są trochę zapomniane. A szkoda, bo nadają niepowtarzany daniom
niepowtarzanym smak i aromat. Krupnik ugotowany na żołądkach jest naprawdę
pyszny. Wystarczy spróbować .
Składniki:
- 30 dag żołądków z kurczaka,
- 2 podudzia z kurczaka,
- 1/3 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 por (biała część),
- 1 mały seler lub połowę większego,
- 3 ziemniaki,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren pieprzu kolorowego,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- sól,
- ½ pęczka natki pietruszki.

Przygotowanie:
- Żołądki umyć i oczyścić z błonek. Udka z kurczaka umyć.
- W garnku zagotować wodę (2 litry). Wrzucić do niej żołądki. Gotować 10 min.
- Następnie dodać podudzia i zagotować.
- Marchewki obrać i pokroić w kostkę, pietruszkę i seler na kawałki, por w krążki.
- Warzywa wrzucić do mięsa. Przyprawić solą, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Gotować na małym ogniu 30 min.
- W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
- Do zupy wsypać kaszę i gotować kolejne 10 min.
- Na koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko razem gotować jeszcze 20 min.
- Natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz