Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

czwartek, 25 sierpnia 2016

Krupnik na żołądkach

Krupnik na żołądkach

Smak żołądków drobiowych pamiętam z dzieciństwa. Kiedy sklepy świeciły pustkami, często gościły na naszych stołach. Teraz są trochę zapomniane. A szkoda, bo nadają niepowtarzany daniom niepowtarzanym smak i aromat. Krupnik ugotowany na żołądkach jest naprawdę pyszny. Wystarczy spróbować .

Składniki:
  • 30 dag żołądków z kurczaka,
  • 2 podudzia z kurczaka,
  • 1/3 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por (biała część),
  • 1 mały seler lub połowę większego,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • ½ pęczka natki pietruszki.


Przygotowanie:
  • Żołądki umyć i oczyścić z błonek. Udka z kurczaka umyć.
  • W garnku zagotować wodę (2 litry). Wrzucić do niej żołądki. Gotować 10 min.
  • Następnie dodać podudzia i zagotować.
  • Marchewki obrać i pokroić w kostkę, pietruszkę i seler na kawałki, por w krążki.
  • Warzywa wrzucić do mięsa. Przyprawić solą, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Gotować na małym ogniu 30 min.
  • W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
  • Do zupy wsypać kaszę i gotować kolejne 10 min.
  • Na koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko razem gotować jeszcze 20 min.
  • Natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz