Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

sobota, 1 października 2016

Tarta jabłkowo - śliwkowa

Tarta jabłkowo – śliwkowa

Koniec lata to czas jabłek i śliwek. Rzadko łączy się je w daniach, a szkoda, bo razem smakują rewelacyjnie. Ten wspaniały duet będzie bohaterem tarty na niedzielne popołudnie. Podczas pieczenia unosił się niesamowity jabłkowo - cynamonowo – śliwkowy zapach J . Warta polecenia !

Składniki na ciasto:
  • ½ kostki masła,
  • 20 dag mąki pszennej,
  • 1 ½ łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 ½ łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
  • 4 – 5 jabłek,
  • 20 dag śliwek,
  • ¼ kostki masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • ½ łyżeczki cynamonu.


Składniki na kruszonkę:
  • ½ kostki masła,
  • ½ szkl. mąki,
  • ½ szkl. cukru,
  • ½ szkl. płatków owsianych górskich,
  • ¼ szkl. migdałów w płatkach.



Przygotowanie:
  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać żółtko, wodę i masło. Szybko zagnieść ciasto.
  • Ciastem wylepić blachę do pieczenia tarty (o niskich brzegach), tak, aby ciasto zachodziło również na brzegi i włożyć je do lodówki na ½ godziny.
  • Jabłka i śliwki pokroić na plasterki.
  • W rondelku rozpuścić masło z cukrem. Wrzucić jabłko i dusić 5 minut. Po tym czasie wrzucić również śliwki i dusić razem jeszcze 10 min. (Czas duszenia zależy od gatunku jabłek – powinny zachować kształt plasterków).
  • Na koniec owoce przyprawić cynamonem.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego groch lub fasolę.
  • Wstawić na nagrzanego do temp. 180 °C piekarnika i piec 20 nim.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier i fasolę i piec jeszcze 5 min.
  • Zagnieść składniki na kruszonkę.
  • Ciasto ponownie wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie uduszona owoce i posypać kruszonką.
  • Piec w temp. 180 ° C przez 30 – 35 minut.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz