Pyszne na talerzu

Pyszne na talerzu

czwartek, 15 września 2016

Sałatka z arbuzem (ale nie na słodko)

Lubię połączenia nieoczywiste. Bo efekt jest zaskakujący, na plus oczywiście. Taka jest właśnie sałatka z arbuza, rukoli i fety. Zdecydowany smak sera i sałaty doskonale podkreśla delikatnego słodkiego arbuza. Sałatka bardzo świeża i aromatyczna – polecam .

Składniki:
  • ćwiartka arbuza,
  • opakowanie sera typu feta,
  • 2 garści rukoli,
  • 1 garść czarnych oliwek,
  • kilka listków mięty,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.


Przygotowanie:
  • Z arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę i włożyć do miski.
  • Fetę również pokroić w kostkę i dodać do arbuza.
  • Oliwki odsączyć z zalewy i przekroić na połówki.
  • Listki mięty posiekać i razem z oliwkami dodać do sałatki.
  • Oliwę wraz z sokiem wlać do miseczki, dodać miód, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
  • Sosem polać sałatkę.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz